Young Talent Award

Powered by

Young Talent Award 2023: De scherpe randjes van techniek & kunst

Op woensdag 25 oktober om 16u is de uitreiking van de Young Talent Award, het presenteert de meest getalenteerde graduates van Nederlandse kunstacademies 2023.

Ook dit jaar bestaat de expositie voor 80% uit projecten van jonge talenten. Primeurs. Ontdek ze voordat ze opgenomen worden in collecties van grote musea over de hele wereld. Met hun objecten en beelden dagen ze je uit met een scherp randje, maar blijven innovatief en speels. Ze hebben aandacht, of beter gezegd, spelen met je privacy of laten je afvragen wat ons online leven voor gevolgen heeft. De beste projecten maken bovendien kans op de Young Talent Award.

De nieuwe generatie kunstenaars stelt duidelijke vraagtekens bij de impact van technologie op ons bestaan. Het is het de hoogste tijd om goed na te denken over de invloed van technologische en economische ontwikkelingen op ons leven. 

De jury

  
Jonathan Maas  (Culture) Journalist (BNNVARA, Trouw)
Katja Lucas   Senior Manager Dutch Design Foundation (DDW)
Marina Toeters   Fashion Tech Farm, Teacher TU/e (Technical University Eindhoven) and HKU Utrecht Art Academy
Ronald RamakersDirector GLOW (light art festival)


Mark Hoevenaars
 

Saskia Lammers

Tech Marketing Specialist

Wethouder Cultuur City of Eindhoven

De Young Talent Award

De genomineerden en hun projecten:

Design Academy Eindhoven

tbc

ArtEZ Arnhem

Guido van der Kooij – Interscope

Minerva Groningen

Monika Romanowska – Cocoon
Marija Venckutė – You are the U in U-niverse  

AKV st. Joost Den Bosch

Yujia Lin – D@ N@T STAND@ MY GRAVE AND WEEP

AKV st. Joost Breda

Ruben Maas – Rediscover your rhythm
Clim Stoopen – Dickpic Photobooth

Fontys Tilburg

Sebastiaan Schoonen – Design For A Heavy Future

HKU Utrecht
Nonna Hoogland – We Never Change
Merel Dijkman – What A Beautiful Day to Cancel Somebody
Loïs Pagie – De Frontlinie
Andre Konings – Liminal
Roxy van Kemenade – Phygital worlds
Noa Zonderland – Verwonderwezens
Derk Roelofsen – Corp Protocol

TU/e Universiteit Eindhoven
Jules Sinsel – Entanglement in Machine Learning

WDKA Rotterdam

tbc

KABK Den Haag

Silke Riis – Shadow dwellers
Flóra Lazin – The Future of Lungs
Jaime Arturo Verheij – EGODEATH
Tevin Blancheville – Kanonnenvoer 22 / Fodder 22

Rietveld Amsterdam

Félicie Vitrai – Infinitea O’clock
Layla Gijsen – Alternative Openings
Shai Datauker – The Invisibility of Things
Lana Bolkvadze – Sounding Ocean

Zuyd Maastricht

tbc

Overview document van Young Talents 2023: here.

 

Jury Statement 2023:

De winnaar van de Manifestations Young Talent Award 🎉  Nonna Hoogland – We Never Change

Een serie van vijf vazen waarin zij Griekse mythologie koppelt aan de hedendaagse narratieven – online en offline – en ook de discussie daarover. Goed en kwaad zijn in de westerse christelijke wereld twee tegengestelde polen, de Griekse goden zijn diffuser. Poseidon verkrachtte Medusa, maar vroeg Medusa daar niet zelf om? Victim blaming avant la lettre – op de vaas van Nonna. Nonna gebruikt voor haar verhalen continue en tijdloze technieken, die haar werk wat de jury betreft manifest maakt – juist omdat ze heden en verleden aan elkaar koppelt. De jury heeft daarom besloten om Nonna te honoreren met de Young Talent Award, en 500 euro toe te kennen.
Afgestudeerde: HKU Utrecht, Illustration.

De tweede prijs is voor Yujia Lin met D@ N@T STAND@ MY GRAVE AND WEEP. Haar werk gaat over de reïncarnatie van je digitale identiteit. In de vorm van animatie, film en installatie. Yujia heeft haar persoonlijke reflectie maatschappelijk weten te maken, en het belang van je digitale zelf weten te communiceren. Is het erg wanneer je digitale zelf wordt gewist? Ja, want voor haar generatie is je digitale zelf jezelf. Afgestudeerde: St. Joost Master Institute of Visual Cultures, Situated Design. 

De derde prijs is voor Flóra Lazin met The Future of Lungs. Een werk dat de mens als oplossing presenteert voor de schade die het zelf aan de natuur berokkent. Door mens en plant met een speculatief ontwerp hybride te maken. Mens en robot is vaker hybride gemaakt, maar Flora heeft een spannender toekomst voorgesteld. De jury is onder de indruk van haar hoog niveau aan esthetiek, zowel in de fysieke als in de digitale presentatie. Het is een verwonderend werk in plaats van oplossend. Afgestudeerde: KABK Den Haag, Interactive Media Design. 

Design en technologie komen samen

Albert Zeeman, Marketing services Director GBO innovation makers “Innovatie en technologie komen met de menselijk dimensie samen. Vernieuwing is de kern van ons werk en is daarom ook een belangrijk criterium.”

Mark Hoevenaars, vrml Strategy & Marketing director Sioux: “Technologie heeft een grote impact op ons leven. Daarom willen wij als technologiebedrijf de discussie aangaan over de ethische aspecten die hier omheen hangen. Manifestations is een visionaire tentoonstelling met werk dat de complexiteit van technologie omarmt.”

————————

Over Manifestations: Dé internationale Tech Art Fun experience tijdens DDW2023

De Art, Tech & Fun!  expositie Manifestations is tijdens de DDW een van de gezichtsbepalende locaties tijdens Dutch Design Week. Meer dan 50 jonge getalenteerde kunstenaars die op het grensvlak van Tech en Art opereren, exposeren tijdens de Dutch Design Week 2023 in het Veemgebouw. Toegang is gratis voor het publiek!

Prijsuitreiking: woensdag 25 oktober om 16:00 u.

Locatie: Veem, floor 8, Torenallee 100, Eindhoven