Pers

Persberichten

Manifestations is Art, Tech & Fun!

Van 21 oktober tot en met 29 oktober is Manifestations het inspirerende middelpunt van kunst, design, innovatie en technologie. Niet alleen voor tech-experts en ingewijden: iedereen is hier welkom, van jong tot oud, om kennis te komen maken met de toekomst.

Manifestations is goed gevuld met jong talent, lokaal talent en prikkelende projecten. De expositie belooft weer het meest spraakmakende onderdeel van Dutch Design Week te worden. Vorig jaar werd Manifestations als nummer 1 getipt door Volkskrant en VPRO en trokken we maar liefst 35.000 bezoekers!

Manifestations opereert op het snijvlak van kunst & technologie en stelt je de vraag hoever techniek je wereld denken en handelen bepaalt.

Het thema van dit jaar is VISIE – Groter Denken, omdat deze tijd meer dan ooit vraagt om verder te denken dan individuele belangen. We leven in een tijd dat we zoveel keuzes kunnen maken. We dagen je uit om angsten opzij te zetten, afleidende prikkels te negeren en na te denken over het maken van slimmere keuzes.

Manifestations vindt plaats op Strijp-S in het Veemgebouw, 8e etage, Torenallee 100 Eindhoven en is GRATIS toegankelijk.

Wij hebben een aparte ingang voor rolstoelen.  www.manifestations.nl

Hi-res foto’s vind je hier.


Manifestations 2023: Vision
een ontregelend avontuur 

Van 21 t/m 29 oktober bezet Manifestations 2023 de achtste verdieping van het Eindhovense Veemgebouw met uitdagend en futuristisch werk van meer dan vijftig kunstenaars. Een interactieve ervaring die de bezoeker uit zijn eigen bubbel trekt en nieuwe werkelijkheden voorspiegelt. Met het thema ‘Vision’ brengt Manifestations wederom een confronterend maar vooral ontregelend avontuur vol toekomstperspectieven.

In een mix van art, tech & fun is Manifestations tijdens de Dutch Design Week aanwezig met een expositie, performances, meet-ups en kinderworkshops. Ook deze achtste editie is een reis naar de toekomst die langs imaginaire werkelijkheden voert. Dat vraagt om een visionaire blik die verder reikt dan de eigen bubbel.

Binnen het thema ‘Vision’ zetten meer dan vijftig veelal jonge, recent afgestudeerde kunstenaars vanuit vier verschillende invalshoeken de spannende wisselwerking tussen mens en technologie in een verrassend daglicht. Met onder meer robotica, (bio-)design, e-fashion en wearables laten ze zien hoe die wisselwerking kan bloeien of escaleren.


We hebben een creatieve geest en de nodige dosis inspiratie nodig om de verandering naar een duurzamere toekomst uit te lokken.
Viola van Alphen, creatief directeur Manifestations

Welke rol willen we technologie in ons leven laten spelen? De geselecteerde kunstwerken verbeelden verschillende toekomstscenario’s en confronteren de bezoeker met de nieuwste technologieën. Dit levert een sneak preview op van de toekomst en verkent mogelijke antwoorden op de vraag hoe technologie kan bijdragen aan een socialere wereld.

Over Manifestations
Manifestations is hét festival van kunst en technologie dat via fun, verwondering en nieuwsgierigheid het digitale activisme viert. Tikje rebels ook, met oog voor het ongemakkelijke en de rol van technologie in een wereld die wel wat beter en liever mag.
Dankzij een gedurfde en futuristische focus op de gevolgen van innovatie, is het festival een van de meest
edgy evenementen tijdens Dutch Design Week, dat de bezoeker uitdaagt kritischer te kijken naar ontwikkelingen. De blik van kunstenaars helpt hierbij. Zij zien nieuwe mogelijkheden, nieuwe toepassingen, nieuwe verbindingen, nieuwe scenario’s en plaatsen de niet te stuiten technologische ontwikkelingen in een onverwacht perspectief.

Springplank voor toonaangevend talent
Manifestations opereert in de voorhoede met grensverleggend werk dat de innovatie ver vooruit is, tot de verbeelding spreekt en nog nergens anders is vertoond. Jaarlijks gaat het team van curatoren de examenexposities van alle Nederlandse kunst- en designopleidingen af op zoek naar veelbelovend talent. Dit maakt van Manifestations een belangrijke springplank voor beginnende makers, die vervolgens tijdens het festival worden opgemerkt door scouts van (internationale) festivals en musea. Veel talent dat voor het eerst exposeerde bij Manifestations, is uitgegroeid tot een creatief leger van evestigde namen dat de kunstwereld inmiddels heeft veroverd.

manifestations.nl

Manifestations 2023
Manifestations is een van de meest edgy evenementen tijdens Dutch Design Week. Hét festival van kunst en technologie dat via fun, verwondering en nieuwsgierigheid het digitale activisme viert. Tikje rebels ook, met oog voor het ongemakkelijke en de rol van technologie in een wereld die wel wat beter en liever mag. 

Thema VISIE | Groter Denken 
Laten we groter denken. Voorbij ons eigen belang. Zonder angsten en afleidende prikkels. En ervaren hoe technologie kan bijdragen aan een betere wereld. Ben je klaar voor een sneak peek van de toekomst?
In deze woelige tijd waarin alles op losse schroeven lijkt te staan, is het verleidelijk om je te verliezen in dagelijkse prikkels die onze zintuigen verdoven. Terwijl het juist nu belangrijk is om stil te staan bij de vraag: Wat is goed voor ons allemaal? VISIE gaat over Groter leren denken. Overstijgend aan de dagelijkse microfocus en meer op wereldniveau. Laten we samen onze omgeving verrijken, inspireren en verbinden. 

Een ontregelend avontuur vol toekomst perspectieven
In deze achtste editie bevragen meer dan vijftig veelal jonge, recent afgestudeerde kunstenaars de hedendaagse toekomst door een visionair avontuur en het groter denken. Laat je meevoeren door deze diverse nieuwe werkelijkheden.

Sneak peek van de toekomst
De kunstwerken verbeelden verschillende toekomstscenario’s en confronteren je met de nieuwste technologieën. Een bonte verzameling robotica, (bio-)design, e-fashion en wearables geeft je een voorproefje van de toekomstige wisselwerking tussen mens en technologie. Die kan bloeien of escaleren… Welke rol wil je technologie in je leven laten spelen?

Laat jij je uitdagen?
Met een gedurfde en futuristische focus op de gevolgen van innovatie, daagt Manifestations je uit kritischer te kijken naar ontwikkelingen. De blik van kunstenaars helpt hierbij. Zij zien nieuwe mogelijkheden, nieuwe toepassingen, nieuwe verbindingen, nieuwe scenario’s en plaatsen de niet te stuiten technologische ontwikkelingen in een onverwacht perspectief. 

Bij Manifestations zie je het voor het eerst
Manifestations opereert in de voorhoede met grensverleggend werk dat de innovatie ver vooruit is, tot de verbeelding spreekt en nog nergens anders is vertoond. Veel talent dat voor het eerst exposeerde bij Manifestations, is al uitgegroeid tot een creatief leger van gevestigde namen dat de kunstwereld inmiddels heeft veroverd.

21-29 oktober 2023, Veemgebouw, verdieping 8, Eindhoven. NL. + diverse virtuele werelden (en join onze Discord via chat.live.nu) 

manifestations.nl

 

 

Manifestations 2023 – Vision! 
Manifestations, een spraakmakende expositie over de menselijke kant van technologie

Van 21 t/m 29 oktober staat de achtste verdieping van het Eindhovense Veemgebouw in teken van Manifestations 2023, een interactieve tentoonstelling met tientallen kunstenaars, over de (mis)match tussen mens en technologie. Actuele thema’s en hedendaagse vraagstukken worden nauwkeurig onderzocht op spectaculaire wijze, met de vraag hoe technologie kan bijdragen aan een socialere wereld. Niets is te gek en de mogelijkheden oneindig, als het gaat over de vormgeving van lichaam, aarde en geest. Wat brengt de toekomst?

Als onderdeel van de Dutch Design Week, mixt Manifestations Art, Tech & Fun, in de vorm van een expositie, performances, meet-ups en kinderworkshops. Deze zevende editie biedt plek aan meer dan 50 kunstenaars en draagt het thema ‘Vision’. Voor een gezonde ontwikkeling van technologie, en een gezonde toekomst is nodig: Open je mind, verruim je geest, we dagen je uit om je angsten opzij te zetten, afleidende prikkels te negeren en na te denken over het maken van slimmere keuzes.

We maken gegarandeerd iets bij je los. Wij laten de dilemma’s zien die daarbij komen kijken, evenals de mensvriendelijke opties: met o.a. robotica, (bio-)design, E-fashion en wearables. De werken zijn afkomstig van veelal jonge, recent afgestudeerde kunstenaars die de spannende wisselwerking tussen mens en technologie in verrassend daglicht zetten.

Talent van de toekomst
Manifestations zet jou niet alleen oog in oog met de fascinerende ontwikkeling van technologie, ook maak je kennis met kunstenaars van de toekomst. Curator Viola van Alphen selecteert uit haar database van meer dan 5.000 talenten en introduceert elk jaar een veelbelovende selectie. In het Veemgebouw ontdek je deze pioniers als eerste, terwijl de innige relatie tussen mens en technologie opbloeit of juist volledig escaleert. Oud-exposanten vinden hun plek in grote internationale tentoonstellingen en museumcollecties, Manifestations is een springplank en biedt ook dit jaar ongekend talent en absolute hoogtepunten.

Van verbindende dimensies, extraterritorialiteiten tot cyborgs en Virtual Reality

Art, Tech & Fun!
Manifestations is een reis naar de toekomst, langs ‘onwerkelijke’ technologische werkelijkheden en als je een stukje door scrollt naar beneden, dan zie je dat we alvast een aantal werken en kunstenaars voor je hebben uitgelicht.

Bezoek de website voor een volledig overzicht van het programma, alle kunstenaars en speciale events: www.manifestations.nl

Manifestations presenteert voor de achtste keer op een rij veelbelovende kunstenaars van de toekomst, over de (mis)matches tussen mens en technologie, tijdens de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven. 

Er is tevens een uitgebreid virtueel programma: bezoek de vele virtuele werelden en geniet!

ROBOTS, e-Fashion, het Kids programma.

www.manifestations.nl

Persbericht:                                                                                                   contact pers:  pers at manifestations.nl

Manifestations presenteert tijdens de Dutch Design Week van 21 tot en met 29 oktober 2023 weer veelbelovende kunstenaars van de toekomst, (mis)matches tussen mens en technologie & meer. Ook het thema voor deze achtste editie van Manifestations is bekend: Vision!

Check ook de grote virtuele werelden Sansar en Second Life. Speel met VR en Haute Couture…. En ontdek meer over jezelf en de ander.

Veelbelovend talent
Tijdens Manifestations kom je niet alleen oog in oog te staan met de toekomst van technologie, je maakt er ook kennis met veelbelovende kunstenaars van de toekomst. Viola van Alphen en diverse gastcuratoren selecteren uit deze voorhoede en introduceren veel jonge, veelal recent afgestudeerde kunstenaars.

Bij Manifestations ontdek je hun werk voor het eerst en zie je hoe de innige relatie tussen mens en technologie tot bloei komt of juist volledig uit de hand kan lopen. Kunstenaars uit vorige edities zijn inmiddels opgenomen in grote internationale expo’s en museumcollecties. Ook dit jaar kent Manifestations weer een aantal hoogtepunten.

Op het programma staan verder workshops voor kinderen, lezingen, performances, en meet-ups. De eerste namen zijn bevestigd, lees verder voor drie uitgelichte projecten en houd vanaf nu de website Manifestations.nl en social media in de gaten voor het volledige programma en speciale events.

Manifestations tijdens DDW 2023: VEEM & online programma
Dit jaar vind je Manifestations weer op de gebruikelijke plek van het Veemgebouw op Strijp-S in Eindhoven.

Manifestations is op deze creatieve hotspot de hele week te bezoeken. Bovendien is er een uitgebreid virtueel programma: bezoek Manifestations fysiek én in de vele virtuele werelden en geniet! Via de website volgt snel alle informatie zoals de locatie, livestreams en het reserveringssysteem.

Zorg dus dat je Manifestations volgt op Facebook of Instagram om tijdig je plekje te kunnen claimen & aan kan sluiten bij de livestreams en dwalen in de virtuele wereld. Tip: voeg Manifestations ook toe aan je favorieten op DDW.nl.

www.manifestations.nl
www.facebook.com/manifestations.nl
www.instagram.com/_manifestations
www.twitter.com/Manifestations_

Manifestations is een productie van ViolaVirus,
Met dank aan Gemeente Eindhoven, Mondriaanfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Prins Bernhard Cultuurfonds,  Pictoright fonds, VSB fonds, BrabantC, High Tech Campus, en vele anderen.

Locatie en openingstijden:
Veem
Verdieping 8
Torenallee 100 (zij-ingang)
Eindhoven
Toegankelijk voor mindervaliden (begane grond) en Kinderprogramma

———————————————————————————————-

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Neem voor meer informatie contact op met Viola van Alphen pers [at]  manifestations.nl

Ultra-kort:
Het Manifestations festival tijdens DDW 21-29 oktober in Eindhoven, wil de menselijke kant van technologie laten zien.
Curator Viola van Alphen heeft dit jaar kunstwerken van meer dan vijftig jonge kunstenaars en recent afgestudeerde kunstenaars geselecteerd die draaien om de spannende interactie tussen mensen en technologie. Het festival besteedt aandacht aan brede en actuele thema’s zoals geopolitieke supermachten, lichaamsverbeteringen, robots, angst, hoop, massamedia, e-Fashion en machogedrag.

Manifestations Logo: download PSD  JPG  TIF

De Dutch Design Week 2023 is in volle gang! Je hebt nog t/m zondag de tijd om Manifestations te bezoeken. Daarna is het weer een jaar wachten. De weekenden zijn het drukst.
Bekijk hieronder de trailer van Manifestations, deel en bezoek de expositie in Veem, Torenallee 100,  Eindhoven.

De winnaar van de Manifestations Young Talent Award 2023 is XX. 

 

 

Naast XXX waren er nog vele andere jonge talenten genomineerd voor de Manifestations Young Talent Award. De ontknoping vindt woensdag plaats: de finalisten kregen de kans hun project te pitchen voor de jury.

Klik voor alle genomineerden

Ook dit jaar bestaat de expositie voor 80% uit projecten van jonge talenten. Primeurs. Ontdek ze voordat ze opgenomen worden in collecties van grote musea over de hele wereld. Met hun objecten en beelden dagen ze je uit met een scherp randje, maar blijven innovatief en speels. Ze hebben aandacht, of beter gezegd, spelen met je privacy of laten je afvragen wat ons online leven voor gevolgen heeft.

De nieuwe generatie kunstenaars stelt duidelijke vraagtekens bij de impact van technologie op ons bestaan. Vragen die relevanter zijn dan ooit.

Het is het de hoogste tijd om goed na te denken over de invloed van technologische en economische ontwikkelingen op ons leven. Ook de vervuiling en gevolgen voor onze gezondheid verdienen aandacht. Het is tijd voor zelfreflectie en om te bepalen wat we wel en niet langer accepteren! BrabantC interviewde onze creatief directeur hier recentelijk over, dat lees je hier.